1. AVC ISCHEMIC
Accidentul vascular cerebral care apare din cauza unui cheag de sange care blocheaza o artera se numeste ischemic.
Fiziologic, coagulare sangelui este esentiala. Cand exista o rana care sangereaza, coagularea incetineste si, in cele din urma opreste sangerarea. In cazul unui AVC, insa, ceheagurile sunt periculoase pentru ca pot bloca o artera si in acest mod irigarea cu sange a unei parti din creier este oprita
Exista doua moduri in care AVC ischemic poate sa apara:
- AVC embolic:
Daca undeva in organism (de obicei in inima) se formeaza un cheag (embol) el poate ajunge prin intermediul fluxului sanguin la nivelul creierului. Odata ajuns aici se opreste intr-un vas de sange care e prea mic pentru a mai permite trecerea lui mai departe. Astfel, la portiunea din creier irigata de acest vas nu mai ajunge sange.
- AVC trombotic:
La nivelul peretilor interiori ai vaselor de sange se pot depune palci de colesterol. Cu timpul aceste placi pot creste in dimensiune, ingustand lumenul arterial sau blocand vasul cu totul, impiedicand astfel circulatia sanguina. In cazul AVC placile sunt cel mai frecvent prezente in arterele mari de la nivelul gatului prin intermediul carora sangele ajunge la creier. AVC care apare in acest mod se numeste AVC trombotic.